Milliyet gazetesinin internet haber manşetlerini uzun süredir takip ediyorum. Provokatif ve haddi aşan kelimelerin çok sıklıkla kullanılmasının yanında, abartıdan ve üstün körü ifadelerden neredeyse hiç kaçınılmıyor. Gazetecilerin değer taşıyan haberi tanımlamak için kullandıkları, “köpek insanı ısırınca haber olmaz ama insan köpeği ısırırsa haber olur” şiarını neredeyse hergün internet sitelerinden gözler önüne seriyorlar. Benim bu kişisel hezeyanlarımın yanında, hürriyet ve milliyet gazeteleri gibi doğan grubuna ait olan medya organlarının haricindekilerin dillendirdiği “kartel medya” kavramı da var. Türkiye’de medyanın yönetimde, politikada ve birçok alanda nasıl kontrolu elinde tuttuğu sanırım herkes tarafından bilinen bir gerçek. Çıkar ilişkileri, güç kavgaları, oyunlar entrikalar…
28 şubat sonrasında çok lafı edilen bir konu: “düğme”. Düğmeye basılması, afarozun 20. ve 21. yüzyıldaki yeni adı oldu. Düğmeye basıldığı zaman, bir kişi hakkında gün yüzü görmemiş kasetlerin çıkması, sadece polisin ve mahkemenin elinde bulunması gereken “çok gizli” dökümanların ifşa edilmesi, hatta hatta genelkurmaydan, mit’e kadar Türkiye’nin olmazsa olmazlarının iç yazışmalarının ortalığa dökülmesi Türkiye için sıradan bir konu oldu. Düğmenin bu yönlerini düşününcen, kontrol edilen şey her neyse, bence düğmeden daha büyük mesela bir kontrol panel. Üstünde onlarca düğmenin ve kontrol aygıtının bulunduğu bir düzenek…
Konuyu daha da derinleştirip, komplo teorileri yazmak istemiyorum. Türkiye’nin önünde cumhurbaşkanlığı seçimleri bulunuyor. Benim kişisel tahminim, medya ve varolduğu varsayılan kontrol panelin öbür ucundaki kimseler, şubat ayının ikinci yarısından itibaren bilhassa medyayı kullanarak büyük yaygaralar kopartmaya hazırlanıyor. Şu anki durgunluk bir nevi “kuzuların sessizliği” modunda, içten içe yapılan pazarlıklar… Tabi bu olayın “bencesi”. Türkiye böyle bir toz ve sis bulutu içine sokulmaya çalışılmadan evvel öncü bir hazırlık olması amacıyla, Milliyet gazetesinin gün içinde internet sitesinde devamlı değişip duran ve gündemi belirleyen haber manşetlerini takip edecek bir yazılım hazırladım.
Bu yazılımda, 1 ocak 2007’den itibaren millliyet gazetesi web sitesinde değişen bütün ana haber manşetleri bulunuyor. Haber manşetleri; siyaset, türkiye, dünya, yaşam, magazin, spor gibi alt kategoriler altında bulunuyor. Böylelikle örneğin, siyaset kategorisine baktığınız zaman, Türkiye’de gündem oluşturan konulara milliyet gazetesinin dolayısıyla hürriyetin ve dolayısıyla Doğan grubunun nasıl yaklaştığını gözlemleyebilirsiniz. Bunun yanında, günlük yönü olması nedeniyle, kısmet olur da 2008’e ulaşırsak, 2007’de neler olmuştunun kronolojik sanal bir şahiti olmuş olacak. Bir diğer yönü de, Türkiye gündemini kategoriler altında haber başlıkları olarak görüntüleme imkanımız olacak.
Yorum ve düşüncelerinizi iletirseniz memnun olurum.
ne oluyor size
ulan sizin varya alayınızı patlatmak isterim havaya uçuramk elimde olsa bugun canlı bomba olurum emin olun.sizene milletin baş örtüsünden Allahsız kitapsızlar he ne oluyor size lan
İşin açıkcası herhangi bir konuda bir fikrimizi belirteceksek okunu üzerine birçok fikri okumuş olmamız gerekir objektif olabilmemiz için (hepimizin bildiği gibi)bende o yüzden objektif olabilmek için gerçekte neyi savunduğunu ,hangi fikirleri ve idolojileri oluduğunu bildiğim ve bu yazılarını okuduğum gazeteleri pek para vererek okumamaya çalışıyorum bir nevi tepkide bulunmak adına. Sanırım şimdilik yapabileceklerim işin özünde bunlar,fikir üretmek güzel elle tutulur şeylerde yapmak gerek sanırım ve düşüncelerine katılıyorum