İçeriğe atla

1-2 hafta aradan sonra USA’dan devam

Türkiye’de beyin göçü söylemini devamli sürdürdügümüz bir dönemde ben de ABD’ye gelenler kervanina katildim. Şu anda Arlington – Texas’ta University of Texas At Arlingtonda yüksek lisans için bulunuyorum. Genelde lisansa baslarken de bitirirken de çogumuzun söylemi yurtdisina çikip görmek seklinde, ben de bu hayali gerçeklestirmekten aslinda su an için mutluyum (belki erken ama :))

Geçen 5 gün içinde egitim sistemlerinde ençok gözüme çarpan ve hosuma giden nokta, hocalarin okula para getirme zorunlulugu. Doktora ögrencileri tezlerini tamamladiktan sonra hocalik için üniversitelere basvuruyorlar. Basvuru miktari çok fazla oldugu için kabul orani eskiye nazaran baya azalmis durumda. Bu asamada üniversitelerden kabul alirlarsa, orada hocalik görevine basliyorlar, bu arada bizdeki gibi artik maasi al yoluna devam seklinde birsey yapamiyorlar. Okulda ders vermeye basladiktan 6 yil içinde üniversiteye en az 1 milyonluk (ama istenen miktar olarak 2-3 milyon dolar) getiren projeler bulmak zorunda. Ama bunun yaninda, yillik 80 belki 100 bin $ maas aliyorlar ve sosyal imkan olarakta çok müreffeh bir hayat sürüyorlar. Akademisyen olmayipta piyasada mühendisligi seçerse o kadar rahat bir yasam standardina sahip olamiyor. Bu arada üniversite hocayi saldim çayira seklinde degerlendirmiyor, 3. yilinda teftis ediyorlar, eger o zamana kadar para getiren proje bulmadiysa yada proje bulmus ama üzerinde çalisma yapmiyorsa hakkinda kötü rapor veriyorlar. Raporun kötülük derecesine göre 3.yilin sonunda hocayla yollari ayiriyorlar. Eger projede umut varsa ve parasal katkisi olacaksa bu süre 6 yila kadar uzuyor. 6 yil sonunda daha kapsamli bir kontrol ve ona göre yola devam etmiyeceklerinin kararini veriyorlar.

Hocalarin okul içindeki gücü ve etkisi aldigi projelere ve üniversiteye olan mali katkiya belirleniyor. Bize göre çok kapitalist bir düzen gibi görünüyor fakat sistemin ayakta kalmasi ve devamliligi için böyle bir konu sart. Keske buna benzer, endüstri ve akademik çalismalarin birbirine kenetlendigi bir egitim yapisi Türkiyede de olsa ve arastirmalarin, makalelerin miktari burada oldugu kadar artabilse…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

css.php