İçeriğe atla

İnternette Türkçe karakter kullanmak

Bir toplumu hayalimde canlandırdığımda onları birbirine bağlayan en önemli şeyin aynı değerleri paylaşmak kadar aynı dili konuşmanın da olduğunu görüyorum. Bu durumu yurtdışına çıkmadan yaşamak biraz zor geliyor aslında, Türkiye’de herkes birbirini kategorize etmek de çok iyi olduğu için aynı dili konuşuyor olmamızın, kendimizi çok büyük bir ortak paydada buluşturan birşeyi paylaştığımızı farkedemiyoruz.

Tabi dilimiz çok güzel, esneklikleriyle espriler yapıyoruz, O üçüncü tekil şahsına atıflar yaparak bahsetmek istediğimiz kişileri gayet usturuklu bir şekilde saklayabiliyoruz. Bu durum ingilizcede (He,She,It) almancada (Er,Sie,Es) ve diğer dillerde olmadığı için neye sahip olduğumuzun da çok farkında değiliz bence.

Bir de farkında olmadığımız ve beni artık çileden çıkartan bir durumdan bahsetmek istiyorum. sonofnights.com sitesine sizler tarafından ortalama günlük 30’a yakın yorum bırakılıyor. Yorum bırakılması, paylaşım yapılması bir blog yazarının arayıp da bulamayacağı en güzel şeylerden bir tanesi fakat olayı biraz da geniş perspektiften değerlendirmek isteyen ben için durum içler acısı. 30 yorumdan taş çatlasın 1 yada 2 si doğru düzgün bir türkçe ile yazılıyor. Bugün Protez Saç konusunda patladığım gibi, yorumlarda:

-insan yazmak yerine ınsan
-bir yazmak yerine bi
-saç – sac, bölüm – bolum

benim anlayamadığım, önümdeki klavyenin üstünde türkçe karakterler işaretlenmiş değil. Bundan önce uzun yıllar türkçe Q klavye kullandığım için türkçe karakterleri görmeden bulabiliyorum, peki yorum bırakıp da önünde bütün bu harfler bulunan arkadaşların Türkçe yazamama durumu ne olacak?

Olayın bir diğer boyutu basit değerlendirilip gözden kaçırılabilir ama interneti ayağımıza getiren arama motorları, tamamen yapay zeka üzerine kurulu. Bu yapay zekalar machine learning denilen algoritmalar sayesinde; yeni kelimeleri, tümlecikleri ve karakterlerden oluşabilecek her türlü harf bütününü öğrenebilecek yeteneğe sahip. Şu anda google türkiye diye bilinen google.com.tr adresinden girip ayrı ayrı ‘sac ekimi’ ve ‘ diye arattığınız zaman çıkan sonuçlar birbirinden farklı. Bu örnek aklıma gelen örnek olduğu için bahsettim, bunun gibi binlerce örnek mümkün. Sırf birileri doğru harfleri kullanma özürlüsü olduğu için arama motorları türkçeyi ve dolayısıyla sizin bizim aklımıza gelecek ilk anahtar kelimeleri yanlış yorumlamaya başlıyorlar.

Herkesin aklından ortak kelimelerin bir araya gelip aramaya dönüşmesi, arama motorları ve internet siteleriyle uğraşmaya başladığımdan beri çok ilgimi çekiyor. ‘Msn şifremi unuttum’ diye bir gün içinde 300 kişinin yazması sizce de enteresan değil mi? Evet bu güzel ama harf basma özürlüsü arkadaşlar yüzünden, ‘msn şifremi unuttum’ yerine ‘msn sifremi unuttum’ yazıp elde edeceğiniz sonuçlar sizin için belki çok gerekli olabilir, o şekilde arattırmadığınız için derdinize deva olacak bir yazıyı gözden kaçıracaksınız.

Son söz, LÜTFEN ve LÜTFEN, artistlik, farklılık ve her ne sebepten olursa olsun türkçemizdeki harfleri olduğundan farklı şekilde yazmayalım. Bu şekilde yazdığınız kelimeler emin olun önümüzdeki birkaç yıl içinde arama motorlarının bile kafasını karıştaracak hale gelecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

css.php