İçeriğe atla

Merkez Bankasının Faiz Politikası

Merkez bankasının ve hükümetin faiz politikasının yanlış olduğunu birkaç kez dile getirmeye çalıştım. Türkiye’nin sıcak para afyonuyla bayıltılan ev sahibi gibi olduğu, bu baygınlığı esnasında evden devamlı değerli eşyaların (özelleştirme) satıldığını ifade etmeye çalıştım. Merkez bankası faizi indirdi ama %0,50 indirdi. %1 bile değil. Faizleri birden indirip sıcak parayı ülkeden kaçırmak istemiyorlar ama bu faizlerle alınan sıcak para da gerçekten ateş gibi çok hızlı çevirip işini bitirip geri iade edilmediği müddetçe her tarafımızı yakıp tüketiyor. Merkez bankasının faiz indirimiyle ilgili piyasadan gelen sesler şu şekilde:

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı:

Merkez Bankası’nın faiz indirimini yetersiz bulurken, “Merkez Bankası, yüksek faiz politikası ve sıcak para ile Türkiye’yi sarhoş etmeye, afyonlamaya devam ediyor. Merkez Bankası akıl tutulması içinde” diyerek tepkisini gösterdi. Satıcı, “Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Para Politikası Kurulu üyeleri bu indirimle, sıcak para ve faiz piyasalarına selam verip onlara bu politikaya sürdüreceğinin mesajını iletti. Onlara ‘gel gel’ yapıyor” dedi.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Başkanı Süleyman Orakçıoğlu

Kararı, “Merkez Bankası, ‘faize devam, sıcak paraya selam’ mesajı verdi” sözleriyle değerlendirdi. Orakçıoğlu, şöyle devam etti: “Merkez Bankası ya enflasyonla ilgili koyduğu hedefe inanmıyor ya da şu anda hükümetin ekonomide sağladığı başarı ve mali istikrarına inanmıyor. Ya enflasyon hedefi ya faiz yanlış; ikisinden biri yanlış. Merkez Bankası’nın bu kadar temkinli olmasını para piyasalarındaki temsilciler bile anlayabilmiş değil. Tarihi fırsatı kaçırdık. Zaten faiz indirimi için geç kalınmıştı ama dün telafi edilebilirdi. O fırsat da kaçtı.”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir

“Ekonomiyi nasıl bir çıkmaza sürüklediğinin farkında olmayan Kurul, bu kararıyla hatalı para politikasında ısrar ederken kendi değerlendirmeleriyle de çelişkiye düşmüştür. Bir yandan enflasyon hedefinin altına inme riskinden söz edeceksiniz, diğer yandan da yüksek faiz politikasında ısrar edeceksiniz. Bunu iktisadi mantıkla açıklamak güçtür. Bu karar sayesinde Merkez Bankası’nın miyopluğu tescil edilmiştir.”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün,

“Açıkçası Merkez Bankasının 0,50 puandan daha fazla bir faiz indirimine gitmesini bekliyorduk. Ancak indirimin bu noktada kalması ekonomik görünüm açısından bir algı yanılgısı içerisinde olabileceğimizi, yani her şeyin sanıldığı kadar yolunda gitmiyor olabileceğini akıllara getiriyor. Ben bundan, Merkez Bankası’nın daha fazla faiz indirmek için hükümetin, ekonomide daha sağlam adımlar atması ve faiz indirimini kolaylaştıracak makro ekonomik ortamı hazırlamasını beklediğini anlıyorum.”

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın

Yapılan indirimi yeterli bulmadıklarını belirten Taşkın, “Merkez Bankası’na da saygı duyuyoruz. Ellerini zorlayan bugün için tezkere, terör gibi konular var. Onların faiz indirimini engelliyor. Bu indirim yeterli değil. Ama biz şunu arzu ediyoruz. Gerilimli günlerde bu faiz indirimi denk geldi. Ama belli sürelerle ortadaki gerginliklerin netleşmesi, kalkması, ileriyi daha net görebildiğimiz zaman indirimde süreklilik bekliyoruz. Bir kere şoku başaramadık bari devamı gelsin. Enflasyonu nasıl düşürüyorsak, diğer kriterlerde nasıl dünya standartlarına getiriyorsak, faizlerde de yılbaşına kadar sürekli indirimler yaparak, dünya standartlarına getirmeliyiz” diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş

“Olumlu ama geç kalmış bir karar. Aylardır, yıllardır söylüyoruz. Sesimiz Merkez Bankası’na yeni ulaştı. Bu indirimi üretim ve ihracatla kalkınması gereken bir Türkiye için üreten bütün kesimlere verilmiş bir selam olarak değerlendiriyoruz. Dileğimiz, Merkez Bankası’nın üretimi görüp, selam vermeye devam etmesidir. İndirimler mutlaka devam etmeli.Gerçi beklediğimiz daha büyük oranlı bir indirimdi.”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer

“Merkez Bankası, bankacılık sektörü de dahil olmak üzere sanayici ve ihracatçılarla birlikte toplumun tüm kesimlerinden gelen talebi maalesef yine görememiştir. Herkesin beklentisi zaten indirimin mutlaka yapılması gerektiği yönündeydi. Ancak, yüzde 0,50’lik bir indirim iş dünyası için beklenen oran olmamıştır. Türk insanı yüksek faizle, düşük enflasyonla ve 6 yıl öncekinin döviz kuruyla kaderine terk edilmiştir, sahipsiz bırakılmıştır. Kura karışmam, faizi indirmem diyen Merkez Bankası’nın kimin Merkez Bankası olduğunu doğrusu çok merak ediyoruz.”

Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez

Beklentilerin faizlerin 3 puan indirilmesi yönünde olduğunu ifade eden Üzülmez, “Merkez Bankasının biraz daha cesaretli olması gerekiyor. Merkez Bankası bu konuda çok ihtiyatlı hareket gediyor. Umarım bu indirim bir başlangıç olur ve faizler makul seviyelere çekilir. Faizlerin normalde enflasyonun 2-3 puan üzerinde olması gerekiyor. Ancak bizde halen çok yüksek. Biraz daha cesaret gerekiyor.” dedi.

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu Başkanı Hazim Sesli

“Faiz kararı, başta ihracatçılar olmak üzere tüm sanayicilerin beklentilerinden uzak kaldı. İndirimin, piyasalara pek bir yansıması olmayacağını düşünüyoruz. Enflasyon ve faiz arasındaki marj çok açılmıştır. Bu açığın nasıl kapatılacağını sabırsızlıkla beklemekteyiz. Halen dünyanın sıcak paraya en fazla faiz veren ülkesi olan Türkiye, ekonomiyi sırtında taşıyan tüm sektörleri düşük kur ve yüksek faiz açmazından kurtarabilir. Geç kalınmış değil. Merkez Bankasının kademeli faiz indirimine paralel bir şekilde girdi maliyetlerimizde de azaltılma yapılmalıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

css.php