İçeriğe atla

Hibrit Arabalar ve Enerji Problemlerimiz

Hibrid Arabalar konusu şu anda Türkiye’den bakıldığı zaman uzak bir teknoloji gibi değerlendirilebilir. Aslında burda traji-komik bir durum var ve bu yazı da bunu sizlerle paylaşmak amacıyla yazılıyor. Malunuz Amerika bir dar boğazdan geçiyor, petrolün varili dünya çapında rekor fiyatlara çıktı v.s. v.s. Peki rekor fiyat dedikleri fiyat ne kadar?

Şu anda Dallasta en düşük kalite (sanırım 87 oktan) benzinin galonu (1 galon = 3.78541178 litre) $3.80 civarında satılıyor. Aradaki küsürleri atsanız ne yapıyor, 1 litre benzin 1$. Bugünün kuruyla YTL dönüşümünü yaparsak, 1 litre benzin 1.15 YTL. Ve bu fiyatlar şu anda Amerikalılar için astronomik rakamlar ve deli gibi alternatif birşeyler bulmanın peşine düştüler. Benzinin fiyatı bu raddelere gelmeden önce $3.15 civarındaydı ve o zaman da hayıflanıyorlardı.

Peki şu anda değerlendirdikleri alternatifler neler:

  1. Off shore drilling dedikleri ülke dışında Amerika Birleşik Devletleri adına petrol çıkartılması
  2. Alternatif enerjilerin araştırmasına büyük paralar harcamaya başladılar, Güneş enerjisi ve Rüzgar enerjisi öncelikli olmak üzere. Teksas Rüzgar enerjisi konusunda müthiş çalışıyor, bildiğim kadarıyla Teksasın güneyinde resmen bir koca şehir sadece rüzgar enerjisi için ayrılmış durumda.
  3. Nükleer santral konusunda hükümeti çok sıkıştırıyorlar, onlarla ilgili destek verilmesi için baskı yapıp Fransa’nın enerjisinin %80’ini nükleerden almasını örnek göstererek biz niye yapmıyoruz diye lobiler oluşturuyorlar.
  4. Hali hazırda piyasada satılan benzinin %20’ye kadarlık kısmı Etanol denilen bir yakıt ile sağlanıyor. Etanol de MISIR dan elde ediliyor, bildiğimiz mısır, nişasta ve şeker. Bu konuda da Brezilya’nın 1980’lerde yaptığı büyük devrimi örnek gösteriyorlar. Brezilya petrole bağımsızlığını ilan etmiş yegane ülkelerden birisi.

Bunlar enerji kaynaklarını arttırmak adına yaptıkları çalışmalar. Bir de benzin tüketiminden tasarruf sağlamak için yaptıkları çalışmalar var. Bunlardan iki tane çok büyük çalışma var ve ikisi de araba üreticilerini yakından ilgilendiriyor.

  1. Benzinle çalışan mevcut arabaların yakıt tasarrufunu maksimuma çıkartmak. Honda Civic 2008 modeli şu anda bir depo benzinle (yaklaşık 55 litre) ile 400 mil (650 km.) gidiyor. Yani 60 YTL ile 650 km. den bahsediyoruz.
  2. İkinci baskı konusu da Hibrid Arabalar. Toyota’nın Primus modeli şu anda yok satıyor ve millet listelere isimlerini yazdırıyorlar. Honda Civic Hibrid modeli bir depo benzinle (yine 55 litre) yaklaşık 750 mil (1200 km.) gidiyor. Primus’un daha iyi olduğunu belirtiyorlar.

Amerikada piyasaya sürülen araçların benzin tasarruflarını öğrenmek istiyorsanız http://www.fueleconomy.gov/ bu siteden daha geniş araştırma yapabilirsiniz. Bu site Amerikan hükümeti tarafından halkı enerji konusunda bilgilendirmek için hazırlanmış bağımsız bir site.

Şimdi gelelim ayşe kadın fasülyesinin zararlarına. Türkiye’de satılan benzin fiyatı Amerika’nın neredeyse 3 katı daha fazla. Araçların benzin sarfiyatı buna oranla yine 2-3 katı civarında. Peki Türkiye neden Hibrid arabalara veya Etanolle çalışan motorlara yönelmiyor? Her zamanki gibi bu işin arkasında da bir menfaat ordusu yatıyor. Honda, Toyota, Hyundai, Kia gibi uzak doğu firmaları Amerika piyasasına girmek için yapmadık şaklabanlık bırakmıyor. Bunlardan Kia ve Hyundai inanılmaz fiyatlara satılıyor. Hyundai’nin 2008 model 0 aracı burada 0 faizle 36 ay vadeden 12 bin dolara satılıyor. Türkiye’de böyle bir aracı 12 bin dolara alabileceğinizi HAYAL bile edebiliyor musunuz? Peki ne oluyor aradakiler? Siz tahmin edin; hırsızların, katlarda yatlarda, Parislerde Dubailerde tatil yapan veliahtların ceplerine gidiyor bakınız Cem Uzan.

Hibrid arabalardan bahsettim ama fiyatlarını belirtmedim. Dilerseniz www.honda.com veya www.toyota.com sitelerini ziyaret edip, bulunduğunuz yer seçeneğini Amerika olarak belirtip fiyatları sizde görebilirsiniz. Şu anda 2008 Honda Civic Hibrid modelinin fiyatı 27 bin dolar civarında. 30 Milyara bir depo benzinle 1100 kilometre giden bir arabanız olsun istemez misiniz? Hibrid dediğimiz bu araçlar öyle şekli şemali kaymış arabalar da değil kesinlikle. Aşağıda resmine bakıp böyle bir arabanız olup olmamasını ister miydiniz kendiniz değerlendirin. Bunun için ne yapılabilir? Ancak bu yazıyı başka arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz veya kendiniz araştırma yapıp Türkiye’de Petrol ve enerji bağımlılığı adına yapılan rezaletleri paylaşıp kamuoyunun bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Hibrit Arabalar ve Enerji Problemlerimiz” üzerine 2 yorum

  1. kaka der ki:

    kaka diyorki günlük hayatta kullanılan araçlarla ilgili website istiyorum

  2. Geri izleme: Hibrit Arabalar Benzin Sarfiyatı Fiyat Karşılaştırması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

css.php