İçeriğe atla

Görmeyenlerin ışığı olun, kitap seslendirin

Milli Kütüphane, görme engelliler için kitapları seslendirecek, onların “gözü olacak” gönüllüler arıyor.

Görmeyenlerin ışığı olun, kitap seslendirinKimi zaman evinizde, kimi zaman otobüste, belki yatmadan önce, belki uzanarak, belki kahvenizi yudumlayarak kitap okuyorsunuz. Sizin okuduğunuz satırları göremeyen, yeni çıkan bir romanın sözcükleri arasında dolaşamayacak durumda olanları hiç düşündünüz mü? İşte onlar görme engelliler, belki de hiç düşünmeden görmezden geldiğimiz insanlar onlar.

Milli Kütüphane Başkanlığı, görme ve okuma engellilere yönelik hizmet verebilmek için sesli kitap okumak isteyen gönüllüleri bekliyor. Bu iş için gönüllü olan kişiler, Bahçelievler’deki Milli Kütüphane Başkanlığına başvuruyorlar. Ses tonu ve diksiyonu düzgün, Türkçeyi iyi konuşan bu kişiler, kütüphane içinde oluşturulan stüdyoda kitap okuyorlar. Gönüllülerin okudukları kitaplar, kasetlere kaydediliyor, çoğaltılan kasetler ise okuma engelli kişilerin hizmetine sunuluyor.

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gönüllü okuyucuların, görme engeliler için roman, şiir, hikaye ve çeşitli eğitim kitaplarını okuduklarını ve bunları kasede kaydettiklerini söyledi. Kitaplarının hepsinini gönüllüler tarafından okunduğunu belirten Acar, “Milli Kütüphane’nin ‘Konuşan Kitaplık’ bölümünde sesli kitap arşivimize katkıda bulunmak isteyen ses rengi kulağa hoş gelen diksiyonu ve okuması düzgün gönüllülere ihtiyacımız var” dedi. Acar, bu kriterlere uygun olan gönüllülerin, belirli bir test aşamasından geçirildikten sonra gönüllü okuyucu olarak kabul edildiğini söyledi.

Gönüllülerin, bu iş için mutlaka kütüphaneye gelmesi gerekmediğini belirten Acar, “Sesli kitap okuma evden de yapılabilir. Okuyucular, kitapları evde bilgisayar ortamında okuyabilir ve bunu CD’ye kaydedip bize gönderebilirler” dedi.

“SESLİ KİTAPLAR İNTERNETTEN DE DİNLENEBİLECEK”

Kayıtların, 1991 yılında Ankara OR-AN Lioness Kulübü tarafından bağışlanan kayıt stüdyosunda yapıldığını ifade eden Acar, şunları kaydetti:
“Şu an için sesli kaset kitap sayımız 1100 ve bu kitapların oluşturduğu kaset sayısı ise ‘master’ ve ‘copy’ olarak yaklaşık 10 bin adet civarında. Ayrıca sesli kitap CD sayımız ise 100 civarında.
Bu yıl içerişinde de kaset ortamındaki sesli kitaplar, dijital ortama aktarılacak. Daha sonra ise sesli veriler, wap ortamında görme engellilerin hizmetine sunulacak. Kullanıcıların getirdiği flaş bellek ya da CD’lere sesli veriler kopyalanabilecek.”
Acar, okutulan sesli kitapların güncel yayınlardan oluştuğunu ve kullanıcıların taleplerine göre belirlendiğini söyledi. Acar’ın verdiği bilgiye göre, Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler”, Nermin Bezmen’in “Sır”, Nazım Hikmet’in “835 Satır”, Murathan Mungan’ın “40 Oda”, Zülfü Livaneli’nin “Mutluluk”, Dostoyevski’nin “Hz. Muhammed”, Emre Kongar’ın “Kızlarıma Mektuplar”, Can Yücel’in “Sesini Kaybetmeyen Şiir”, değişik türde çocuk kitapları, KPSS eğitim bilimleri, KPDS dil kitapları ve üniversite hazırlık kitapları okutulan kitaplar arasında yer alıyor.

NASIL YARARLANILIYOR?

Görme engelliler, kaset ve CD’lere okunmuş olan kitapları, Konuşan Kitaplık’tan dinleyebiliyor ya da seçtiği bir sesli kitabı ödünç alıp eve götürebiliyor.
En önemlisi ise Milli Kütüphane’ye hangi kitabı okumak istediğini belirterek müracaat eden okuma engellilere, kargo ya da posta aracılığıyla talep ettiği sesli kitap adresine ücretsiz olarak teslim edilebiliyor.

KIZININ KİTABINI SESLENDİREN ANNA

“Baba ve Piç” in yazarı Elif Şafak’ın annesi Şafak Atayman (58) da görme engelliler için sesli kitap oluşturulmasında gönüllü olarak çalışanlar arasında. Kısa bir süre edebiyat öğretmenliği yapan ardından Dışişleri Bakanlığı’nda ateşe olarak çalışan Atayman, emeklilik günlerini görme engelliler için kitap okuyarak değerlendiriyor.
Gönüllü okuyuculuğa kısa süre önce başladığını belirten Atayman, “Yaklaşık olarak 5-6 aydır sesli kitap okuyorum. Gönüllü okuyuculardan Jale Anıl ile yapılan bir röportajı okudum ve çok duygulandım. O an benim de bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm ve müracaat ettim” dedi.
Atayman, görme engellilerin, yaşamlarında bir çok problemle kendilerinin baş etmek zorunda kaldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Görme engelli arkadaşlarımız için ufak da olsa bir şeyler yapabilmek mutluluk veriyor. Çoğu zaman yarının ne getireceğini düşünmeden yaşıyoruz. Oysa bir gün, biz de görme engellilerden biri olabiliriz. O nedenle duyarlı olmalı ve elimizden geleni yapmalıyız.”
Şu anda kızı Elif Şafak’ın “Baba ve Piç” adlı kitabını seslendirdiğini ifade eden Atayman, görme engelliler için kızının tüm kitaplarını kendisinin okuyacağını belirtti. Atayman, Elif Şafak’ın, kendisine destek verdiğini ve kimi zaman yazılarıyla bu konuya dikkat çekmeye çalıştığını söyledi.

“SESİMİ TANIYORLAR”

Gönüllü okuyuculardan Jale Anıl (59) ise sesli kitap okumaya 1998 yılında başladığını ve her gün saat 09.30-14.00 arasında stüdyoya girdiğini kaydetti. Bugüne kadar yaklaşık 1500 kasetten oluşan 104 kitap okuduğunu ifade eden Anıl, “Genellikle tez kitapları okuyorum. Çünkü, görme engelliler için, Braille ile sadece ilköğretim kitapları basılıyor. Üniversiteye hazırlık ve master kitaplarına ulaşılamıyor. Bu da eğitimine devam etmek isteyen engellilerimiz için büyük bir problem” dedi.

Anıl, seslendirme çalışmaları sırasında yaşadığı iki olayı şöyle aktardı:
“Bir gün stüdyoda tez okuyordum. Bir ara dışarıya çıktım. Çok sayıda görme engelli arkadaşımız vardı. Neden burada olduklarını sorduğumda, ‘Bugün dolduracağınız kaseti bekliyoruz’ dediler. Yani, özellikle bu tür kitaplara ihtiyacı olan çok kişi var.

Bir başka gün, Kızılay’da yürürken görme engelli birini gördüm ve ona gideceği yere kadar yardım edebileceğimi söyledim. Bana ismimin Jale olup olmadığını sordu. Öyle şaşırdım ki sesimi tanıyorlar. Bana ‘Sizi sesinizden tanıyorum. Okuduğunuz kitapları dinliyorum. Şu an da Bir Çift Yürek’i okuyorum’ dedi. Bir insanı hayatta bundan daha mutlu edecek ne var ki…”

“GAZETECİLİK YAPMAK İSTERDİM”

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünü bitirmesine karşın kütüphaneci olarak çalışan, görme engelli Ramazan Bakırcı (36) da ilköğretimden sonra eğitimine devam edebilmek için başta kitap bulamamak gibi problemlerle karşılaştığını söyledi.
Karma lisede eğitim alırken, alt sınıftaki öğrencilerin gönüllü olarak kendisine ders kitaplarını okuduğunu ve üniversiteye böyle hazırlandığını ifade eden Bakırcı, “Mezun olduktan sonra gazetecilik yapmak isterdim. Ancak böyle bir imkanım olmadı. Çok seçeneğimiz olmuyor” diye konuştu.

Hürriyet

Görmeyenlerin ışığı olun, kitap seslendirin” üzerine 29 yorum

  1. Site Sahibi der ki:

    Buraya gönüllü olmak için mesaj yazan sevgili arkadaşlar. Bu haberi internette karşılaştığım bir gazete sitesinden beğenip, sitemde paylaşmıştım. Bu projenin detaylarıyla ilgili detaylı bilgim bulunmuyor ama Gamze hanımın (25. yorum) bahsettiği siteden Ankara’da olan arkadaşlar bu siteden gönüllü olmak için bilgi alabilirler:

    http://www.getem.boun.edu.tr/gonullu.asp

  2. fatmanur der ki:

    mehaba ben Ankara da yaşıyorum ve çorbada benimde tuzum olsun isterim.Yardımcı olmama yardım ederseniz çok mutlu olurum:) Ve ayrıca sesim zaten çevrem tarafımdan beğenilir, gönüllü olarak katılmak isterim.Lütfen bana ulaşın:)

  3. zehra der ki:

    merhaba bende görme engelli kardeşlerimize yardım etmek istiyorum onları özürlü deyip küçümsememeliyiz hepimiz birer engelli adayıyız dediğim gibi yardım etmek istiyorum ama nasıl ?

  4. gamze der ki:

    Ankara’da olanlar Milli Kütüphane’de ses kaydı doldurabilirler Ankaralılar durmayın mutlaka gidin ve kaliteli bir ortamda bunu yapın! Hem bizler ,çin hem de görme engelliler için çok ama çok güzel bir fırsat!
    (ben de bir Ankaralıyım ama şu anda eğitimim dolayısıyla Brüksel’deyim) ama dünyanın her yerinden yapabileceğiniz etkinlikler de var lütfen paylaştığım linke bakınız sadece bir tık ötenizde bütün adımları öğrenin ve doldurmaya başlayın :

    http://www.getem.boun.edu.tr/gonullu.asp

    gönüllü olmak zor değil engelli olmak zor ENGELLERİ AŞALIM!

    tüm gönüllülerin gönülleri daha da bol olsun diyorum :))

    iyi akşamlar herkese!

  5. Serap Namak der ki:

    İzmir’de yaşıyorum bende de gönülden gönüllüyüm !

  6. sevtap der ki:

    merhaba
    Eskişehirde oturuyorum bende bu projenin içinde yer almak istiyorum.Fakat hiçbir bilgiye ulaşamadım.Bilgi verirseniz çok sevinirim.Teşekkürler.

  7. sukran derya der ki:

    ben yillardir boyle bir katkida bulunmayi istemistim okuyamayacak olanlar icin.son gunlerde tv de yayimlanan reklam dolayisiyla netten bu mevzuyu arastirirken buraya rastladim fakat iletisim bilgisi yok.belki gorulur ve geri donus yapilir umidiyle buraya yaziyorum …..

  8. elif işgören der ki:

    Merhaba, ben İzmirde yaşıyorum ve sık sık istanbula gidiyorum… Konservatuvar opera-şan bölümü mezunuyum…Kitap okumayı çok seviyorum ve yeğenlerime de masal ve hikaye kitapları okuyorum.Projenize destek vermeyi çok istiyorum,çok mutlu olurum… Haberlerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim…

  9. saliha kayalık der ki:

    İzmir de yaşıyorum bende bu güzel projede yer almak isterim.Zerre kadar desteğim olsa kendi mutlu hissedicem.Sizden haber bekliyorum.Saygılarımla

  10. güllerkorkmaz der ki:

    aydında ikamet etmekteyim.emekliyim.bu projede bende yer almak istiyorum.saygılarımla…

  11. gönül umut der ki:

    İstanbul dayım. Bu proje kapsamında yer almayı
    ben de kitap okumayı arzu ediyorum
    Yönlendirmenizi bekliyorum
    Teşekkürler

  12. eşbe taşkın der ki:

    istanbulda yaşıyorum gönüllü olarak kitap okumak istiyorum görme engelli kardeşlerimize inşallah nasip olur tez vakitte dönüş yaparasanız çok sevinirim…teşekkürler

  13. özlem der ki:

    bende katkıda bulunmak istiyorum. nasıl kimle irtibata geçmem gerekiyor bilgi verebilir misiniz ?

  14. abdullah kozan der ki:

    ankara da benimde katkım olsun isterim bilgi verirseniz sevinirim.

  15. reyhan der ki:

    emekliyim böyle bir yardım istiyodum okuma tarzım çok iyidir yardımcı olurum lütfen bilgi verir veya adres verip çağırırsanız gelirim
    saygılar

  16. gülgüneröncel der ki:

    memnunıyetle seslendirebilirim. diksiyonum ve ses tonum güzeldir. sevgilerimle….

  17. yeşim der ki:

    Merhaba;
    Kesinlikle ben de gönüllüyüm 🙂
    Hem de çok büyük bir istek ve hevesle!
    Bana ulaşırsanız çok sevinirim çünki burda sizin iletişim bilgileriniz yok.
    Şimdiden teşekkür ederim.

  18. Engelliler der ki:

    Görme engelliler bu uygulama sayesinde rahatca kitap okuyabilir. toplum olarak gerekli duyarlılığı gösterip kitap seslendirmelerine katılırsak bu “engel” de ortadan kalkar.
    Bu başlık altında kitap seslendireceğini söyleyen duyarlı arkadaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. bende bu çalışmada yer almak isterim.

  19. sinem der ki:

    Bende görme engelliler için kitap okumak istiyorum ama iletişim bilgilerinize ulaşamıyorum ..İstanbul da oturuyorum..iletişim bilgilerinizi gönderirseniz sevinirm..

  20. tuğba yılmaz der ki:

    ben bunu bu derece stüdyolarda gerçekleştirldiğini bilmiyordum gerçekten güzel bi ilerleme ve bnde bu konuda destek vermek isterim ama ist.ümraniyede ikamet ediyorum nasıl ne şekilde yardımcı olabilceğim hakkında bana ulaşabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

  21. hülya der ki:

    Görme engelliler için kitap okumayı çok istiyorum . Bunu nasıl yapabileceğim konusunda nerden bilgi alabilirim.İst.Eyüp de oturuyorum. Bu çalışmaları çok beğeniyor ve takdir ediyorum.

  22. ozlem der ki:

    takdir ediyorum.

  23. ayşegül der ki:

    öğretmenim.izmirde yaşıyorum daha önce duymuştum ama nereye başvuracağım konusunda bilgi verirseniz severek kitap okurum.

  24. şehnaz piri der ki:

    Görme engellilere gönüllü olarak kitap okumak istiyorum. Bunu izmirde nerde yapabilirim? Bilgi verirseniz sevinirim.

  25. EMİNE der ki:

    arkadaşlar benim bi görme engelli arkadaşım için 2 şehrin hikayesinin dinletisi lazım ama çok acil lütfen bana bi koşulda ulaşırmısınız ama bu gün lazım siteye ilk kez giriyorum lütfen herkese yardımcı olalım kimse geleceğine garanti veremez

  26. aleyna der ki:

    ben aleyna bende sesli kitap okumak istiyorum engekllilere size yardımcı olmak istiyorum

  27. ELİF der ki:

    Merhaba ben de gönüllü olarak kitap okumak istiyorum.Opera bölümünden mezunum,fakat izmir de yaşıyorum,ben de yardımcı olmak istiyorum, izmir den yardımcı olmam mümkünmü?

  28. Belza der ki:

    Ben de görmeyenler için kitap okumak istiyorum fakat nerdesiniz. iletişim bilgilerinize ulaşamıyorum. İzmir’de yaşıyorum. Buradadan da görme ve okuma engellilere yardımcı olmam mümkünmü?

  29. Tuğba Küçük der ki:

    Böyle bir çalışmanın varlığından yeni bilgim oldu ve gerçekten çok iyi buldum. Düzenlenmiş bu programa gönüllü olarak katılmak isterim. Bahçelievler de ikamet ediyorum ve bana müracaat edeceğim yerin adresini mail olarak gönderebilirseniz sevinirim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

css.php