İçeriğe atla

Google Sitemaps – Sitemap Nasıl Hazırlanır?

Google SitemapsGoogle’ın sitelerde gerçekleşen güncellemeleri daha yakından takip etmek ve daha kaliteli arama sonuçları sunabilmek için başlattığı Google Sitemaps projesini, yeni güncellemeler ve eklemelerle daha ileriye taşıdı. ‘Google Sitemaps’ ilk bakışta, siteye yeni bir yazı, haber, içerik eklendiği zaman bunu site haritası manasına gelen bir xml dosyasına kaydetmesi ve bu dosyanın Google Botları tarafından download edilerek incelenmesine dayanıyordu. Google sitenin tamamını dolaşmak yerine, böyle bir haritaya bakıyor ve elinde bulunan haritayla karşılaştırıyor. Eğer yeni bir ekleme varsa, bir sonraki ziyaretinde o kısımları indeksine alıyor. Sitemaps projesi buradan ortaya çıktı, site yöneticilerinden çok ilgi görmesinden ötürü bu projeye eklentiler yapılmaya başlandı. Örneğin, Google’ın siteleri ziyareti ve indekslemesi esnasında karşılaştığı hatalara yer verilmeye başlandı, yeni arayüz ile ziyaretçilerin ilgili siteleri hangi kelimelerle bulduğu bilgisi verilmeye başlandı, ayrıca hangi kelimelerle ilgili sitenin ziyaretçiye sonuç olarak gösterildiği (örn: benim sitem google’dan “hayalet sevgilim” diye aratıldığı zaman 22. sırada çıkıyormuş) gibi bilgiler verilmeye başlandı.
Madde madde Google Sitemaps projesinin site yöneticilerine verdiği hizmetleri özetlemek gerekirse:

  • Sitenize ulaşanlar hangi keywordlerle ulaştı ve bu keywordlerde siteniz kaçıncı sırada
  • Siteniz hangi kelimelerde Google tarafından gösteriliyor (örneğin benim sitemde hayalet sevgilim – 29 ile 1.sırada gösteriliyor, torrentturk 2. sırada gösteriliyor. Bunun manası, hayalet sevgilim google da 1000 kez aranmış, torrenttürk 600 defa aranmış, ama “hayalet sevgilim” de siz ortalama olarak 29. sırada gösterilmişsiniz, “torrenttürk” de ise 4.sırada gösterilmişsiniz)
  • Sitenizin altında bulunan sayfaların page analysis skoru. Bir manada page rank’i
  • Google’ın sitenizi indekslemesi esnasında karşılaştığı hatalar
  • Sitenizde önceden ulaşıpda şu anda ulaşamadığı sayfalar (HTTP 404 hataları, HTTP 200 uyarıları)
  • Arama motorlarınca en çok başvurulan kaynak olan robots.txt dosyası ve sitenizde varsa bununla ilgili Google’ın karşılaştığı durumlar
  • Google Sitemaps’i sitenize nasıl ekleyebileceğiniz ile ilgili kısaca özet vermek gerekirse:

    1. Gmail’de hesap açmanız ve hesabınız olması gerekiyor
    2. Sitenizin içeriğini Google’ın istediği Sitemap formatında yayınlamanız ve bunu sitenizde bir dosyaya kaydetmeniz gerekiyor. Benim sitemle ilgili sitemap’e bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Tıkladığınızda görceğiniz gibi çok da çetrefilli bir iş yapmıyorsunuz, sitenizin içeriğindeki makale yada google tarafından indekslenmesi gerektiğini düşündüğünüz herhangi bir linki; url, son eklenme tarihi, ne kadar sürede güncellendiği ve önceliği şeklinde ifade etmeniz gerekiyor.

      Google’ın changefreq kısmında, monthly, weekly,daily ve hourly opsiyonlarına yer veriliyor. Bu seçeneklerden kasıt, yazının ve ne kadar taze olduğunun anlaşılmasını sağlamak. Sitemap dosyası güncellendiği zaman yeni bir yazı eklendiyse onun changefreq tag’i hourly yada daily olarak değiştirilmesi gerekiyor. Bu değişikliğe göre geçen hafta eklenmiş bir yazının güncellenme sıklığı weekly, 1 ay evvel yayınlanmış bir yazının güncellenme sıklığının monthly olarak değiştirilmesi gerekiyor. Priority için 0.2, 0.5,0.8,1 şeklinde sayılar bulunuyor. Burada priority’den kasıt, yazının site içindeki önemi ve güncellenme sıklığı. Örneğin bir yazıyı siteye yeni eklediniz Google’ın buna dikkatini çekmek istiyorsunuz, burada changefreq kısmını hourly, priority kısmını yaptıktan sonra priority’sini (öncelik) 1 yapabilirsiniz. Burada kurnaz arkadaşların hemen aklına gelebilecek bir konu, bütün linkleri hourly yapmak ve priority lerini de 1 yapmak fikri tam olarak doğru değil. Google tarafı ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeme rağmen son aylarda blog’da yazı ekleyemedim ama Google ‘search engine spammer’ (arama motorları spammerları) ile ilgili ciddi mücadele etmeye başladı. Bu çerçevede algoritmalar ve bu tür websiteleri ve web adminlerini tespit eden çalışmalar yaptı. Bu algoritmalara göre sitenizde yapacağınız böyle bir çalışma Google tarafından spam veya aldatma olarak algılanabilir ve sitenizin Google’daki yerinde hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. SEO forumlarını takip ederseniz birçok Website admini bu dertten yakınıyorlar. ‘Sitem şu şu anahtar kelimelerinde ilk 10’da çıkarken bir değişiklikle ilk 100 de hatta 200 de bile yer bulamıyor, ne yapmalıyım?’ şeklinde.

      Eğer sitenizin yapısını xml olarak vermek için uğraşmak istemiyorsanız yada nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız Google tarafından yeni duyurulan Google Sitemap Generator ı kullanabilirsiniz. Yalnız Google Sitemap Generator ile ilgili engel gibi görünen bir durum söz konusu, uygulama Phyton kullanılarak yazılmış. Phyton destekleyen sunucu bulmak kolay mıdır zor mudur çok bilmiyorum ama Php, Asp gibi script dilleriyle yazılmış olması sanırım kullanım kolaylığı açısından çok daha kolay olurdu. Google’ın Sitemap Generator’unun haricinde hazır uygulamalar için geliştirilmiş plug-in ler mevcut. Eğer siz de WordPress, Drupal v.s. gibi hazır içerik yönetim sistemlerini (content management system) kullanıyorsanız kullandığınız versiyon ile ilgili scripti rahatça bulabilirsiniz. Benim sitemde kullandığım sitemaps‘de WordPress için hazırlanmış Google Sitemap Generator for Word Press plugin’i sayesinde gerçekleştiriliyor. Siz de WordPress kullanıyorsanız bu plug-in’i indirip wp-content/plugins dizinin altına açmanız ve Options – Plugins bölümünden aktif etmeniz yeterli. Bundan sonra yeni bir yazı eklediğiniz zaman otomatik olarak bu plug-in devreye girip, site kökünde bulunan sitemap.xml dosyasını güncelliyor. Burada bir güzel haber de, Google’ın RSS ve diğer syndication formatlarını da desteklemesi. Eğer hazır bir sistem kullanıyorsanız veya en azından RSS desteğiniz varsa direk olarak feed’inizi bir sonraki adımda bahsettiğim gibi ekleyebilirsiniz.

    3. Sitemap hazırlığını yaptıktan sonra eklemek istediğiniz sitenin size ait olup olmadığını anlamak için Google, rastgele bir dosya isminde (google134154315231.html) içi boş olan bir dosyanın ilgili sitenin kök dizininde (sonofnights.com/google134154315231.html) oluşturulmasını şart koşuyor. Verify dediğiniz anda dosyanın varlığını kontrol ediyor, eğer o dosya mevcutsa siz bu hesabı kullanarak o sitenin istatistiklerini takip edebilir hale geliyorsunuz. Burada akla gelen bir konu, bir site birden fazla kişi tarafından takip edilebilir mi şeklinde. Sorunun cevabı ‘evet’. Bir sitenin birden fazla admin’i olabileceği varsayılarak buna izin verilmiş durumda.
    4. Sitenizde Google Sitemaps’in desteklediği protokollerden herhangi birisi bulunduğunu ve sitenizi Google’a eklediğinizi varsayıyorum. Bu aşamada Add Sitemaps diyerek, sitenizdeki RSS feedini veya sitemaps dosyasını submit ediyorsunuz. Bundan sonra sitenizle ilgili Google tarafında neler olduğunu takip edebilir hale geliyorsunuz.

    Google’ın RSS ve yaygın kullanılan feed’leri desteklemesinin yanında sağladığı diğer kolaylık ise sitemaps dosyasının sıkıştırılmasını destekliyor olmaları. Örneğin sitenizde yüzlerce link var ve bunların hepsininin google tarafından dikkate alınmasını istiyorsunuz, çıkarttığınız xml dosyası da farzı muhal 1 mb. veya daha fazla bir boyutta oldu. Google gün aşırı bu dosyayı download edeceği için bandwidth sıkıntısı yaşamamak için, gzip ile sitemap dosyasınızı sıkıştırabilirsiniz. Google’ın sitemap dosyasınızı download etme sıklığı sitenizin google tarafındaki page rankine ve diğer sitelerden aldığı linklere bağlı birazda. Örneğin sitenizde bulunan bir yazı ilginç bulunup diğer sitelerde link verilerek bahsedildiyse, Google bu sayfaları crawl ederken devamlı sizin sitenizin linkini görmeye başlayınca sizin sitenizde neler döndüğünü merak ediyor ve sitemaps dosyanızı download ediyor. Ben bazı günler gün içinde 2-3 defa google’ın sitemdeki sitemaps dosyasını download ettiğine şahit oldum. Eminim yüksek hit alan siteler ve örneğin gazete siteleri bundan çok daha fazla nasibini alıyorlardır. Bu durum gzip kullanılmasını daha da önemli kılıyor. Sade halinde bir dosya 1 mb. tutarken, gzip ile sıkıştırdığınızda en az %80 gibi bir kazanç söz konusu oluyor.

    Google Sitemap’te subdomain’lerle ilgili sitemap oluşturma izni veriliyor. Örneğin blog.sonofnights.com şeklinde bir subdomain tanımlamış olsaydım ve bunun yönetimi de başkaları tarafından yapılıyor olsaydı bu kısmın takip edilmesi mümkün oluyordu ancak sonofnights.com/baskadunyalar/ seklinde ana domainin alt dizinine map edilmiş bir siteyi eklemeniz mümkün olmuyor. Bu şekilde bir sitenin web adminliğini yaptığım zaman denediğimde domainin kök dizinine dosya yazmam gerektiğine işaret edildiği için Sitemap kullanmam mümkün olmadı. Sanırım Google Sitemap’te eksik bir nokta söz konusu. Örneğin web sunucusu sahipleri, sunucularında bulunan bütün siteleri takip edebilirler. Sunucu sahiplerinin yanında sitenin eski adminleri de siteyi takip edebilir durumdalar,çünkü bütün sitemap leri kişilerin hesaplarının altında. Dolayısıyla site ile ilgili özel bilgilerin gizli tutulması söz konusu olmuyor. Bu durumla Google’ın çok ilgileneceğini sanmıyorum, site sahiplerinin sitenin ana dizinine kimlerin dosya yazabileceği konusunu dikkate almaları gerekiyor.

Google Sitemaps – Sitemap Nasıl Hazırlanır?” üzerine 47 yorum

  1. baymak servis der ki:

    teşekkürler çok faydalı

  2. firatocal der ki:

    slmlr… iyi çalışmalar dilerim… aslında yazmayı çok seviyorum ve bundan eğer mümkün olursa bir miktar kazanç da elde etmek istiyorum… yaşadığım herşeyi zevkle yazıya dökebilirim… başkaları hoşlanır mı , henüz bunu bilemiyorum… blogspot da ilk bloğumu oluşturup yazılarımı yayınlamaya başladım… site map hazırlamaya kadar geldim ama , kafam o kadar karıştıki , tıkandım kaldım… öncelikli olarak bu sorunu halledip , en kısa sürede diğer basamaklara geçerek hedeflerime ufak adımlarla da olsa ulaşmak istiyorum… muhakkak yazınız çok faydalıdır , elleriniz kolarınız dert görmesin herşeyden önce… ama ben acemiliğimden olsa gerek çözemedim… yardım edebilirsez sevinirim… sevgi ve saygılarımla…

  3. indirmeden film izle der ki:

    Çok güzel oldu sağolun..

  4. video izle der ki:

    Çok faydalı oldu teşekkür ederim..

  5. Kblrm der ki:

    Bence de çok açıklayıcı bir yazı olmuş. Teşekkürler…

  6. hikayeler der ki:

    Çok sağolun ya acayip işe yaradı

  7. Çet der ki:

    Teşekkür ederim arkadaşım

  8. firmalar der ki:

    Güzel yazı olmuş çok işime yarıyacak.sagolun.

  9. sohbet der ki:

    sağol kardeşim

  10. sohbet der ki:

    Gerçekten Çok işime Yaradı ya tşk ediyorum

  11. ayaz der ki:

    Hocam blogcu da nasıl hazırlayacağız?
    Kolay gelsin

  12. ali der ki:

    teşekkür ederim
    yeni yazılar bekliyoruz

  13. ali der ki:

    çook sağolun işime baya yaradı

  14. Script der ki:

    Hocam bilgiler için teşekkürler. Ancak bir konuda bilgi isteyeceğim. Drupal 6.2 versiyonu için sitemap anlatımı Türkçe kaynak var mı? Yarım ingilizce ile anladığım drupalde sıkıntı var. Buna bir Türkçe anlatım olursa sevinirim.

  15. kangal der ki:

    başarilarinizin devamini diliyorum

  16. mirc der ki:

    güzel paylaşim tşk ettim

  17. ali der ki:

    google çok güzel !;,bende googleye birşeyler eklemek istiyorum

  18. ziranbula der ki:

    güzel anlatım ve paylaşım olmuşş..

  19. mirc der ki:

    ellerinize sağlık güzel paylasım gerçekten

  20. Geri izleme: Google Sitemaps - Sitemap Nasıl Hazırlanır? | Ozeldepo.com - Blogdalgasi

  21. mirc der ki:

    güzel paylasım tşkler

  22. masterkinqqq der ki:

    paylaşımız için tşkr başarınızın devamını dilerim masterkinqqq

  23. ilyas der ki:

    sitemapı burdan kurdum anlatım süper saygılar sunutorum en büyük paylaşım yaşasınnn kardeşlik

  24. mehmet ali der ki:

    güzel bir makale olmuş elinize sağlık

  25. Azdırıcılar der ki:

    kardeş bu kadar güzel anlatılmazdı konu. eklemeye veya düzenlemeye gerek yok. umarım bunun için bol bol dua alırsın

  26. ali der ki:

    Sitenizin haritasına basınca bir sürü kod yığını gözüküyor bazı stelerde bu düzgün bir şekilde sıralanıyor bunun sebebi ne olabilirsizce?
    Site haritası hazırlama ile robots.txt dosyasının hazırlanmasının bir alakası varmı o nasıl olyo?

  27. Ferhat ASLAN der ki:

    Güzel bir anlatım olmuş, teşekkürler.

  28. Geri izleme: Daniska'da Paylas

  29. sohbet der ki:

    güzel çalışma tebrikler.

  30. Mehmet Buyukozer der ki:

    @Sami:
    Faydalı olmasına inanın sevindim. Eğer bir sitemap oluşturduysanız, aynısını yahoo’ya da ekleyebilirsiniz. Yahoo’ya eklemek için:
    siteexplorer.search.yahoo.com
    bu adresi kullanabilirsiniz. Google sitemaps’e eklemek için yaptığınız gibi, giriş yaptıktan sonra, site adresinizi göreceğiniz boşluğa ekleyip ‘Add My site’ diyerek ekleyin. Ondan sonra ‘Manage’ e tıkladığınızda, feed ekleme bölümüne geçiyorsunuz. O kısımda da sitemap dosyasınızın bulunduğu adresi göstermeniz yeterli. Yahoo, Google’a göre biraz daha geç onaylıyor ve işleme alıyor. Bunda önce eklediğim sitelerde 24 saat kadar bekleyen siteler oldu.
    Kolay gelsin.

  31. Sami der ki:

    Ellerine emegine sağlık arkadaşım çok özverili başarılı bir anlatım sayeniz debu işi hallettik lakin sizden affınıza sıgınarak bir arzum olacak bana yahoo sitesine site map nasıl eklenir sitemap ayrıca yahoo için çıkartcakmıyız yada yahooya site map işini nasıl ekleriz bunla ilgili döküman göndermeniz yada anlatımınız mümkünmü acaba teşekkür ederim

  32. yanıye gereklı der ki:

    kusura bakmayın ısım ıstegınızı garıp buldum hanı bir tesekkur edecegım o kadar ayrıntı ve bılgıye ne gerek var . Valla ıkıde bırde gelıp okudum bu sayfayı. bir iki sayfayı zıyaret ettıkten sonra bu sıtemapı benim elle yazmam gerekmedıgını gorunce rahatladım ben ne anlarım o işten canım. sonunda yesıl bir yazı çıktı sıtemap diye google’ da ama hayırlısı. error gormektek gına gelmıştı. ama suphelenıyorum benim sıtemap kısacık. program yuklemeden http://www.sitemapbuilder.net/default.aspx adresınden yaptım yınede hayırlısı. ve çok tesekkur ederım. basarı ve mutluluklar. (insan gece uyumayınca sabah oldukca romantık oluyor)

  33. Mehmet Buyukozer der ki:

    Merhaba,

    Sitenizi üst üste google’a eklemeniz (ingilizce deyimiyle submit etmeniz) penaltıya sebep olur. Bundan sakınmalısınız. Google;
    -sitenizin linkini diğer sitelerde gördükçe (popülerlik kriteri)
    -sitenizdeki bilgiler daha sık güncellendikçe (güncel içerik)

    sitenizi ziyaret eder. Sitenizi ilk ziyaret ettiği zaman bahsettiğiniz anahtar kelimelerle ilk sıralara çıkıp birkaç gün sonra popülerliğinizi yitirmenizin sebebi; siteniz ilk cache’lendiği sıralarda içeriği diğer sitelerden daha güncel olarak değerlendirilmekte. Siteniz google için taze içerik olarak değerlendilirken, dediğiniz gibi üst sıralarda gözükebilir. Ama botlar diğer siteleri ziyaret etmeye devam ettikçe, sizden daha güncel içeriğe sahip sitelerin olduğunu görüp onları daha üst sıralara yerleştirecektir. Bir başka durum ise, Google kişi profilleme yapıyor. Birbaşka deyişe, Google kişiye; bulunduğu ülke hatta şehire göre farklı sonuçlar üretiyor. Dolayısıyla sizin bu kelimeleri arayıp göreceğiniz sonuçlarla benim arama yapıp göreceğim sonuçlar farklı olabilir. Hatta sitenizi bahsettiğiniz gibi Google’a eklediğiniz esnada, gmail hesabınızdan oturum açtı iseniz, size genel olarak daha iç açıcı sonuçlar gösterebilir. Bu da sizi aldatmasın.

    İyi çalışmalar

  34. tuhaf bir durum der ki:

    Merhaba,

    Örneğin “ingilizce, ingilizce kurs ” keyword ile arama yaptığımda google indexi içinde hiçbir sıralamada gözükmüyorum. Sonra google site ekleden tekrar url girişi yaparak bir iki gün sonra sıralama içinde yer alıyorum. Ama tam ertesi gün listeden tekrar siliniyorum. googlebot crawl tarihine baktığımda robotun beni silmesi mümkün gözükmüyor çünkü sitenin silinme tarihinde robot benim sitemi ziyaret etmemiş gözüküyor.

    tuhaf bir durum farkındayım ama işin içinden çıkamadım. Çok mantıksız gibi gözükmesine rağmen mutlaka atladığım birşeyler olmalı.

    Şimdiden teşekkürler.

  35. Mehmet Buyukozer der ki:

    Merhaba,

    Bazı konuları açıklığa kavuşturursanız yardımcı olmaya çalıcağım:
    1- Google’a kayıt yaptırmakdan kastınız nedir? Yeni site haritası eklemeyi mi kastediyorsunuz?
    2- Silinmek derken ilk 10’da yada ilk 100’de çıkmamasını mı kastediyorsunuz?

    kolay gelsin

  36. tuhaf bir durum der ki:

    google’a her kayıt yaptığımda bir iki gün sonra site “ingilizce” kelimesiyle arandığında listeleniyor. Ama listelemeden bir gün sonra tekrar siliniyor ve listelenmiyor. bazı kelimelerde listelemede bir sorun yok.

    googlebot sildi desem siteyi ziyaret tarihlerine bakıyorum alakası yok. bu konuda bir fikri olan varsa sevinirim.
    Saygılar

  37. kadir der ki:

    benim site de index sayfasında bir flash intro var bu nedenden oluşturduğum site map lerde linkler gözükmüyor bunun için ne yapabilirim ilgilenirseniz sevinirim teşekkürler

  38. Meric der ki:

    Çok bilgilendirici bir yazı ancak, benim sorunum şudurki: google site map builder programı ile sitemin haritasını çıkartmaya çalışıyorum, sizin yukarda örneklediğiniz site haritası gibi çıkmıyor.. sadece yazdığım programa yazdığım url çıkıyor.. oysaki ben sitedeki tüm sayfalarımı o xml sayfasında görmek istiyorum.. googl’ye dönüp site haritasını ekliyorum.. Errors sonucuyla karşılaşıyorum.. bilgilendirirseniz sevinirm.. Teşekkürler..

  39. Geri izleme: Semih Tanrıver » Blog Archive » Google Sitemaps

  40. Mehmet Buyukozer der ki:

    Dediğiniz durum benim de başıma başka bir site ile ilgili geldi. Onunla ilgili bahsetmeden evvel, sitenizin google’daki cache’inize baktım, adres olarak http://72.14.203.104/forum gösteriyor, halbuki dns de gözüken değer 81.22.98.229. Bunu söyledikten sonra, benim başıma gelen durum için hata domain kayıt noktasından kaynaklanıyordu. Domain kayıt esnasında redirect seçeneği seçili olduğu için, yönlendirme işlemi domain kaydı yapan firma tarafından HTTP redirect komutu ile yapılıyordu, google yönlendirmelere itimat etmediği için bu site uzun süre indekslenmedi. Sizin durumunuz için de sanırım ya domain kayıt esnasında veya siteniz içinde / dizinine gelen çağrıları /forum/ dizinine ilet şeklinde bir yönlendirmeden kaynaklanan bir durum var. Google HTTP redirect’leri aldatma nedeni olarak görüyor (bkz: Google Spamming) ve değer vermiyor. Eğer sitenize erişimde böyle bir durum varsa, yönlendirmeyi kaldırıp google’a tekrar submit etmenizi tavsiye ederim.
    Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

  41. sener der ki:

    öncelikle ellerine sağlık çok yararlı bir yazı olmuş.
    benim sorunum bu google sitemi indexlemiyor yanlızca site adı geçiyor googlede.
    robots.txt var sitemap.xml varikiside hem forumda hemde ana rootta. kayıt ta yaptırdım yüzlerce siteye yaklaşık 4-5 aydan beri sitem açık içerik gözükmüyor.
    meta tag lardan diye düşündüm ve meta tag analizer de baktığımda siteadı.com diye meta taglara baktığımda hiç bir şey bulamıyor.yanlız siteadı.com/forum diye arattığımda ise site min en güncel halini görüyorum sorun bundan kaynaklanıyor diye düşünüyorum oysaki meta tagları hem index.php ye hemde sitemin içine de yapıştırdım.
    bunula ilgili bişeyler bilen uzman arkadaşlar yardım ederlerse çok sevinirim teşekkürler.dediğim gibi 4-5 aydır uğraşıyorum yardım eden arkadaşa dua edecem valla smile.
    şimdiden teşekkürler dostlar.
    google sitemapı kabul etti ok ledi yani ve sitemde google nin casusuda 3-4 aydan beri dolaşıyo tık yok.
    umarım anlatabilmişimdir.

  42. cicekclub der ki:

    eline saglık çok güzel bir yazı olmuş .. arama motorlarında birinci olmak için ne gerekiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

css.php