İçeriğe atla

Google Pagerank ne olacak?

SEO ve websiteleriyle uğraşan neredeyse herkes nerede benim yeni pagerank’im diye sorup duruyor. Google normalde her 3 ayda bir yeni pagerankleri google toolbar ve başka araçlar vasıtasıyla açıklar, herkes de iyi yaptım kötü yaptım yada daha iyi noktaya geldim diye düşünmeye başlardı. Bu öyle birşey ki kendi içinde bir pazar bile oluşturdu. Pagerank 5 olan bir siteden satın alınan link şu kadar, Pagerank 6 şu kadar şeklinde giden kendi içinde bir piyasa oluşturdu. Geçtiğimiz ay Google’ın yeni pageranklari açıklamak için 3 ayının son ayıydı. Dolayısıyla birçok webmaster ve SEO forumunda, google pagerank ne zaman güncellicek? Kimlerinki güncellendi? gibi konular açıldı.

İşte bomba haber burda. Yeni çıkan haberlere göre Google Pagerank algoritmasını bırakıyor. Avustralyada UNSW üniversitesinde doktora yapan İsrail asıllı 26 yaşındaki Ori Allon’ın doktora tezi olarak geliştirdiği Orion algoritmasını Google satın aldı. Google bunu resmi olarak duyurmuyor ama habercilerin üniversite kaynaklarından aldığı bilgilere göre Ori Allon Şubat 2006’da California’ya Google’da çalışmak üzere kalıcı olarak taşındı.

Orion Algoritması

Kullanıcının yaptığı aramada kullandığı anahtar kelimelerin sonucunun en ilgili siteler arasından seçilmesinin yanında, kullandığı anahtar kelimeler de ayrıştırılarak, bunlarla ilişkilendirebilek sonuçlar sunuluyor. Bu ifade ve gazetelerde şu anda Orion algoritmasını açıklamak için kullanılan tabirler çok sığ ve komplike. Birkaç cümleyle ifade edilmeye çalışıldığı için detaylardan mahrum kalıyoruz. Algoritmayı ifade etmek için kullanılan bir örnek var, bu örneğe göre, eğer bir kişi American Revolution (amerikan devrimi) diye aratırsa, bu aramanın sonucu, American History (amerika tarihi- tarihi birşey olduğuyla ilişkilendiriyor), George Washington (devrimi yapan kişi), American Revolutionary War (amerikan devrim savaşı) , Declaration of Independence (özgürlük deklarasyonu) gibi sonuçlar çıkacak. Yani artık sadece kelimeleri aratmak yerine bu kelimelerin ifade ettiği manaya göre bir kategorizasyon ve onun sonuçları sunulacak. Türkiye’den örnekler vermek gerekirse. Avrupa yakası diye aratıldığı zaman; Gülse Birsel, Ata Demirer, Burhan Altıntop gibi avrupa yakası deyince insanların aklına gelen isimlerle birlikte sonuçlar çıkıcak. Bu algoritmanın altında yatan fikir, insanların birşeyi ararken birçok şeyi sorgulamak zorunda kalmasını önlemek ve anahtar kelimelerin ifade edeceği manaları ve bu manaların birbiriyle olan ilişkisini arama motoru seviyesinde kurup, ona göre sonuçlar üretmek.

Ori Allon’ın Orion algoritmasıyla ilgili çıkan haberler doğruysa önümüzdeki aylarda bu konu gündemi daha çok işgal edecek çünkü Google Ori Allon ile görüşmelerinde Ori Allon algoritmasını 18 ayda hayata geçirebileceğini söylemiş ve Ekim ayında 18 ay doluyor. Google Pagerank güncellemesinin yapılmaması da bu beklentileri kuvvetlendiriyor.

Google Pagerank ne olacak?” üzerine 20 yorum

  1. Aşk Forumu der ki:

    😀 Güncelleme Olmadı Gitti 😀

  2. Atasözleri ve Anlamları der ki:

    Elbette var, Node sunucu için bir değer girmezseniz yani null olarak bırakırsanız sorunsuz olarak eski scriptlerde çalışıyor. Yoksa eski google toolbar kullanan arkadaşların pagerank modülüde çalışmıyor olacaktı.

    Çalışmalarınızda başarılar.

  3. http://www.cd.gen.tr der ki:

    Bu pagerank sistemi Orion algoritmasına geçtiğinden beri çalışmıyor, yani script olarak çalışmıyor. Permission Denied hatası almaktan başka bi işe yaramadı :S Çözebilen varmı arkadaşlar?

  4. cengız der ki:

    adam patron kafasına gore oynatıyor Saçma sapan işler valla canımı epey bir sıkacak ınsallah google den daha iyi bırileri bu ısı daha iyi yapar

  5. Geri izleme: Dmoz Nedir ve Googlede İlk Sayfaya Çıkmada Etkilimidir | internet Devri

  6. Cihan Aksu der ki:

    Pr5 hayalim vardı uzun zamandır.Şu an 10′un üzerinde sitem var ve birkaçı pr4. Bu kadar yaklaşmışken kalkmasın ya pr .)

  7. SURKENTLIasi der ki:

    Hepinizi beklerim Tıklayın Sesli Cahtın Tadını cıkarın

  8. turk3 der ki:

    evet yeni algoritmayı devreye sokmuş. acaba arama mantığı nasıl?

  9. MyDooM der ki:

    Sanırım . Dediği algoritmayı uyguLamaya Koydu.

  10. zargi der ki:

    sonuclarda direk olarak alakalı sonucları verecegini hc sanmıyorum.ya link seklinde ilişkili sonuclar verir yada hiç sonuc bulunamaz ise bu sonucları verir yada google ayarlarından bu ozellik acılır kapanır.cunku ilişkili sonucların hangisinin daha ilişkili oldugunu kim neye gore belirleyecek demi ama

  11. DarK der ki:

    @Nezih

    Kardeş sana şiddetle katılıyorum. Yaptığın yorumun üzerine ekleme yapmayı bile gereksiz görüyorum.

    Ancak yazının kaynağı paylaşılmadığı ve benim aramalarımda tutarlı bir sonuç bulamadığım için habere pek inanasım gelmedi, açıkcası googlenin PR’den vazgeçeceğini düşünmüyorum…

  12. Geri izleme: » Google Yeni Page Rank ve Arama Algoritması Orion Zafer Kara: Biraz Ben

  13. MyDooM der ki:

    Orion algoritmasından anLadığım kadarıyLa AranıLan keLimede iLgili oLan siteLerde çıkacak. Bu gösterim Normal sayfa sıraLaması içinde oLacak yoksa Bloglarımızda oLduğu gibi farklı bir kategori içindemi gözükecek. Bloglarımızda inşaa edilmiş. Related Posts (İlgili YazıLar) gibimi?

    Eğer normal sıraLama içinde gözükürse bu bana göre şu sonucu çıkarır. Yha ilk sayfada oLucaksın Ya da Bu işi bırakacaksın. Çünkü ilk 5 yazı için yazımızla ilgili yazılar diğer tarafta ilgili yazılar çıktığını düşünürsek . İlk sıraLara girememiş bir site için Çok fazLa kayba yol açacak gibi geLiyor..

    Diğer bir taraf ise sitesinde içerik dolu siteler ise Yeni server aramaLarı gerekebiLir.. Çünkü google gözünde iyi bir değeri varsa. İlgili olan tüm aramaLarda da gözükeceği için… Hit patlaması yaşanabilir..

    Çünkü yukarda bahsi geçen algoritmadan anladığım kadarıyla;

    Gürse Birsel ile ilgili bir yazı yazmış Kişinin içeriği;
    Önceden bu isimde arama yapıldığında gözükecekken, şimdi gaffur, avrupa yakası, gibi ilgili aramaLarda da gözükecek. buda 1 taşla 10 kuş vurmak gibi bir şey…

    Bu gibi bir algoritmada da yine google popularity değerini verirken yine pagerank sistemini kullanmak zorunda. veya benzer bir sistem. Çünkü ilgili yazıları sayfalarken bile bu siteleri belli bir dereceye göre dizmek zorunda…

  14. Mustafa der ki:

    Google pazarın tek sahibi , tüm webmasterler sitelerini ona göre inşa ediyor, çok fazla , açık değişiklikler yapabileceğini sanmıyorum, kim isterki bu kadar iyi giden bir sitemi temelleriyle oynamak

  15. Geri izleme: Google Yeni Page Rank ve Arama Algoritması Orion | Tolgay KÖROĞLU

  16. Mehmet Buyukozer der ki:

    Google’ın ‘de facto’ standard olması beni de çok geriyor. De facto filan entel kelimeler oldu, manası kara borsacı değil ama piyasada yaptıklarıyla trend yaratan ve baskın olan manasında kullanılıyor. Ama ortada bir rol var. İnterneti çekip çevirmek, milyarlarca siteyi belli kriterlere kategorilendirecek, aralarından kötü olanları ayırıp, ziyaretçilere en kaliteli internet sörfü yaşatacak bişeyler lazım. Bu yönleriyle değerlendirildiği zaman Google’ın hakkını da vermek gerekir diye düşünüyorum. Algoritmalarının %99’unu ortalama bir insan için interneti nasıl daha kolay hale getirebilirizin sürekli araştırması içindeler. Ama şu anda tek ve yegane güç olması germeye devam ediyor, biz daha iyisini yapana kadar bu gerilmeyle yaşamak durumundayız sanırım 🙂

  17. Geri izleme: İnternet Devri » Google Yeni Page Rank ve Arama Algoritması Orion

  18. Mehmet Buyukozer der ki:

    Algoritma problem çözen hesaplamalı bir prosedür izliyor ve arama motorları için bloklar inşaa ediyor. Orion aranan kelime ile bağlantısı olan içeriğin bulunduğu sayfaları buluyor. Daha sonra ilgili diğer başlıkları da liste halinde sunuyor. Böylece kullanıcı kendi konusuna en uygun sonucu seçebiliyor.

  19. Nezih der ki:

    Google çıktı mertlik bozuldu desem yeridir. Bütün site yöneticileri (istisnalar kaideyi bozmaz) Google’a göre düzenlemeye başladı sitelerini. Bir ölçüde de buna mecbur kaldılar. Olay birazda bir zamanlar Microsoft’un yaptığı tekelciliğe dönüşmeye başladı gibi geliyor bana. “Acaba Google PageRank’ımı kaç yaptı? Kaç yapacak? Google’da kaçıncı sırada çıkıyorum?” gibi endişeli sorular sardı bütün web sitesi sahiplerini.

    Arama motoru olarak Google tartışılmaz derecede mükemmel ve hızlı. Belki sitelerin düzene oturtulması açısından da faydalı olmuştur diyebiliriz, Fakat insanların oluşturdukları siteleri site ziyaretçilerinden ziyade Google’a göre ayarlamaya çalışmaları beni şahsen kızdırıyor.

    Başka bir konu ise örneklerle açıklanmaya çalışılmış Orion Algoritması. Bu algoritma aranan kelimelerle bağlantılı yada mana yakınlığı gösteren konularıda karşımıza çıkaracağa benziyor. Belki ingilizce tabanında güzel çalışabilecek bir yapı olsada, Türkçe de nasıl bir sonuç vereceğini merak ediyorum. Ayrıca “Avrupa Yakası” diye arama yaptığımda konuyla bağlantılı başka şeyleri benim önüme sererek seçiciliğimi zorlaştıracağını düşünüyorum. Ben Gülse Birsel hakkında birşey aramak istiyorsam, onun adını yazarım. Avrupa Yakası’nın bölümlerini izlemek istiyorsam “Avrupa Yakası Bölümler İndir” gibi bir söz dizimiyle aradıklarıma çok rahat ulaşabilirim kanımca…

    Bu algoritma ancak web ile yeni tanışmış insanlara yardımcı olacak gibi görünüyor. Biz gibi ne aradığını ve nasıl arayacağını bilen kişileri deli edecek gibime geliyor. Gene de hayırlısı olsun diyelim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

css.php