İçeriğe atla

Ajax

Blog alemine bir kez daha tesekkür etmem gerekiyor. Bir zincir seklinde beni su anda internet teknolojisi olarak en yeni olarak kabul edilen Ajax’a ulastirdiklari için. Zinciri silsile seklinde saymam sanirim sizin içinde faydali olur. Ilk kaynak alexking Gerçekten çalismalarini ve üretkenligini takdir etmemek elde degil. Su anda gelistirmekte olduklari online feed reader projesi için bayagi zaman harcadiklari ortada. Google’in pazar politikasinda oldugu gibi su anda davetiye usulü hizmet veriyor ve sadece firefox browserini destekliyorlar. Alex King’in bloguna bakarken, feedlounge ‘un elestirisini yapan Dougal Gunters’in sitesine ulastim. Aslinda Alex’in ve diger arkadaslarinin içinde oldugu gurubun yaptigi çalismanin Ajax denilen yeni bir teknolojiler bütünün ortaya çikisi oldugunu ögrendim. Son durakta Jesse James Garrett’in Ajax’in ne oldugu, neden böyle biseye ihtiyaç duyuldugu ve nasil olacagi hakkindaki yazisina ulastim.

Ajax aslinda apayri bir teknoloji degil, mevcut teknolojiler bütünü demek ifade açisindan daha dogru olur diye düsünüyorum.

  • XHTML ve CSS
  • XML ve XSLT
  • XMLHttpRequest
  • ve bunlarin hepsini birbirine baglayan JavaScript

Esas amaç web tabanli uygulamlari masa üstü yazilimlara hem görsellik hem de sürat açisindan ayni düzeye getirmek. Su an için javascript ve sunucu tabanli hazirlanmis bir sayfada her islemden sonra sizin isteginizin sunucuya iletilmesi, sunucuda bunun isleme sokulmasi ve sonucunun size aksettirilmesi, yani ekran karsisinda beklemek. Burada ortaya Ajax kavrami çikiyor.XML tabani ile kullaniciya kaynak saglamak ve bunlarin üzerinde Javascript ile yazilmis kod ile isteklere aninda cevap vermek. Yazida geçtigi kadariyla google bu ise çok para yatiriyormus su anda. Zaten google maps bunun bir örnegi olarak çikti. Web arayüzünün masa üstü arayüzüne dönüsü çok zor gibi gelirdi ama onun ile ilgili bu örnek en azindan programlarda gördügümüz üst menü açisindan bu konunun ortadan kalktigini gösteriyor. Siteler üzerinde hizli çalismanin verdigi rahatlik baya hos olacaga benziyor fakat güvenlik konusu da biraz daha ortaya çikacaktir sanirim. Kullanici tarafindan browserlar daha bir önem tasimaya basliyacak, bu sefer web serverlarda açik bulma yarisi browserlara dogru geçecek sanirim, kanin vücuttaki hareketi gibi.

ajax

Ajax” üzerine 3 yorum

  1. Tech der ki:

    Hummm hatalarınıza

    **** Tecnoguia.tv ****

  2. Geri izleme: Mehmet Büyüközer » Blog Archive » Ajax - Sırlar dünyasına açılan pencere

  3. Geri izleme: Mehmet Büyüközer » Blog Archive » Ajax - Sırlar dünyasına açılan pencere

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

css.php